Uusi mielenterveys- ja päihdehoitotyön kirja

Sanoma Pro on julkaissut uuden Mielenterveys- ja päihdehoitotyön kirjan, jota sain olla mukana luomassa. Halutessasi voit tilata omasi täältä: https://tuotteet.sanomapro.fi/tuotteet/ammatillinen-toinen-aste/sosiaali-ja-terveysala/hoitotyo/bu601205-mielenterveys-ja-paihdehoitotyo.html
Mielenterveys on yhä merkittävämmässä asemassa muuttuvassa yhteiskunnassa. Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma vuosille 2020-2030 painottaa mielenterveyttä voimavarana, jota voidaan tukea ja vahvistaa eri tavoin. Strategiassa muistutetaan, että mielenterveyshäiriöitä voidaan ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti. Häiriöihin liittyvää kielteistä stigmaa on myös edelleen pyrittävä vähentämään. Nämä lähtökohdat olivat mielessämme kirjoittaessamme tätä oppikirjaa.
Tämä oppikirja on kirjoitettu tukemaan kehittymistäsi ja kasvuasi mielenterveys- ja päihdetyön osaajaksi. Se on tarkoitettu lähihoitajakoulutuksen mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan opintoihin, ja vastaa sisällöltään sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ammattitaitovaatimuksiin. Kirja soveltuu myös jo työelämässä olevien ammattilaisten mielenterveys- ja päihdetyön osaamisen päivittämiseen ja syventämiseen, unohtamatta muita aihepiiristä kiinnostuneita.
Kirjan ensimmäisessä luvussa lähdetään liikkeelle mielenterveyden rakentumisesta, siihen vaikuttavista tekijöistä ja sen tukemisesta. Seuraavaksi edetään hyvinvointialueiden mukaisen mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän kuvaamiseen sekä käsitellään hoitoa ohjaavaa lainsäädäntöä. Yleisimmät mielenterveys- ja päihdehäiriöt käsitellään diagnoosiryhmittäin siten, että lukijalle avautuu kunkin häiriön keskeiset piirteet, hoidon periaatteet ja hoitomenetelmät hoitotyön näkökulmaan keskittyen. Häiriöiden käsittelyn jälkeen edetään mielenterveys- ja päihdehoitotyön toteuttamiseen hoitotyön prosessin sekä hoitosuhdetyöskentelyn pohjalta. Lääkehoidon osalta kirjassa käydään läpi lääkehoidon periaatteet ja käsitellään yleisimmät mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa käytettävät lääkeaineryhmät. Erilaisia asiakasryhmiä käsittelevän luvun yhteydessä on huomioitu itsetuhoisuus sekä itsemurhavaaran arviointi, samoin kuin uhkaavasti tai väkivaltaisesti käyttäytyvien asiakkaiden kohtaaminen. Kirjan viimeisessä luvussa paneudutaan ammatilliseen kasvuun ja kehittymiseen sekä työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin.
Kirjassa mielenterveys- ja päihdehoitotyön ilmiöitä avataan lukijalle käytännönläheisesti ja hoitotyön arki huomioiden. Kirjassa kunkin luvun päätteeksi on tehtäviä, joiden avulla lukija voi kerrata jo lukemaansa, pohtia ja reflektoida oppimaansa sekä syventää osaamistaan digitaaliseen lisämateriaaliin perehtyen. Tehtävät tukevat opitun soveltamista käytäntöön ja auttavat avaamaan erilaisia näkökulmia luvuissa käsiteltyihin asioihin. Kirjaan laaditut asiakastapauskuvaukset liittävät opittua arjen elämään.
Tämän esipuheen kirjoittaminen päättää useamman vuoden mittaisen matkamme oppikirjan laatimisen maailmaan. Matka on ollut meille tekijöille antoisa ja opettavainen. Haluamme kiittää kaikkia meitä matkallamme tukeneita ymmärryksestä, näkemyksistä ja kulkumme viitoittamisesta. Toivomme, että kirja innostaa lukijoitaan mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön ja sen ilmiöiden pariin sekä auttaa saavuttamaan omia ammatillisia unelmia.
Antoisia lukuhetkiä!